- Г-н Петров, колко сериозен е проблемът с инфлацията? Някои икономисти прогнозират,

...
- Г-н Петров, колко сериозен е проблемът с инфлацията? Някои икономисти прогнозират,
Коментари Харесай

Поскъпването ще е умерено и само до идната пролет

- Г-н Петров, какъв брой сериозен е казусът с инфлацията? Някои икономисти предвиждат, че ще стигне до 10% до края на годината и ще остане висока през цялата 2022 година Други, включително и Българска народна банка, показват 3.5% в края на годината и спад до под 2% следващата година. Как е според вас?

- Очаквам кратковременно умерено повишаване на инфлацията на потребителските цени през идващите 6 месеца, през които по-високите пазарни цени на ел. силата и природния газ ще се трансферират към семействата посредством решенията на регулатора. Това обаче ще е еднократен резултат, който ще се изчерпи след приключване на отоплителния сезон.

Цитираната прогноза за по-ниска инфлация е правена през юли и не отразява тенденциите на енергийните пазари от последните 3 месеца и не е актуална. Не чакам обаче и двуцифрени равнища на инфлацията у нас - тежестта на енергийната съставния елемент в показателя на потребителските цени не е толкоз висока.

Освен това сега икономическото възобновяване е в ранна и неуверена фаза и не следим напрежение на трудовия пазар, което да притиска работодателите да подвигат заплатите. Защото едно по-широкомащабно увеличаване на приходите към този момент ще доведе до непрестанно увеличение на всички цени и от там на инфлацията. 

Според мен повишаването на цените ще остане концентрирано в региона на цените на силата, превоза и в по-малка степен на храните и поддържането на жилищата. След привършване на еднократния резултат цените ще се стабилизират, което ще провокира значително понижаване на темпа на инфлация напролет и лятото на идната година.

- Казвате, че цените на храните ще се повишат в по-малка степен, само че хората виждат по какъв начин нарастват някои храни в комерсиалната мрежа, слънчогледовото олио например.

- Слънчогледовото олио е борсова стока и производителите се въздействат от интернационалните цени. Миналата година реколтата от слънчоглед бе слаба, изключително в най-големия износител Украйна, това понижи запасите и подвигна доста цените на олиото. Цените на храните зависят най-много от котировките на селскостопанските първични материали на тържищата. А енергийните цени колкото и шоково да се вдигнат на тържищата, те не се трансферират незабавно към потребителските артикули и ефектът е временен и постоянно временен. Но непрекъснатото вторачване генерира инфлационни упования. Хората се стресират, трансформират потреблението си и опасенията от инфлация основават инфлация. 

- Страните в ЕС масирано оферират компенсации заради по-скъпия ток и природен газ. Бизнесът у нас също упорства за такива. Доколко може страната да помогне?

- Държавата и сега оказва помощ и ще продължи да оказва помощ на уязвимите семейства по две посоки. Едното - цените на електро- и топлоенергията са контролирани и не отразяват напълно краткосрочните и от време на време рискови пазарни трендове. Освен това вносът на природен газ у нас е обвързван с дълготрайни контракти, в които в енергийния микс влиза и цената на суровия нефт с 6-месечен лаг обратно във времето, а това омекотява ценовия скок на природния газ.

Другото направление са енергийните помощи за обществено слабите. Предстои обаче покачване на цените на електрическата енергия при започване на 2022 година и за да се защитят най-уязвимите семейства, би трябвало наложително да се плануват директни компенсиращи ограничения посредством Агенцията за обществено подкрепяне до Нова година. В момента на европейско равнище също се разисква пакет от енергийни помощи и другата седмица се чака да бъде импортиран от Еврокомисията и разискван от Европейския съвет. Така че българското държавно управление може да се възползва от опциите и да го приложи и у нас. С този пакет ще бъде уголемен достъпът на семействата до енергийни помощи, а дребните компании също ще имат достъп до сходни помощи.

По отношение на бизнеса въпросът за помощта е спорен. Тя би трябвало да е минимална, без да води до пазарни преимущества и изкривявания на конкуренцията на единния пазар в Европейски Съюз. Според мен краткотрайно подкрепяне би трябвало да има единствено за дребните енергоемки предприятия, които не са сключили съглашения с снабдители на ел. сила. За тях оцеляването и заетостта са застрашени от повишението на цените. Докато огромните и междинните предприятия имат потенциал да ръководят рисковете на бизнеса си, в това число и по отношение на употребената сила и нейното ценообразуване. Да, цените на ел. силата са високи, само че те са високи за всички, с които се конкурират нашите компании на общия пазар в Европейски Съюз - пазарът на ел. сила в Европейски Съюз към този момент е обединен.

Проблемът е, че при коронавирус рецесията компаниите в Европейски Съюз привикнаха да желаят държавни помощи. Тук ролята на Еврокомисията като бранител на конкуренцията на свободния общ европейски пазар е да не разреши огромно подкрепяне, което да изкриви конкуренцията.

- А по какъв начин инфлацията, повишаването на суровините на интернационалните тържища и пандемията оказват въздействие върху икономическия напредък?   МФ показа много оптимистична прогноза от 4.9% растеж на Брутният вътрешен продукт следващата година...

- Трудно може да се вършат прогнози в този миг, тъй като икономическият цикъл към момента не се е нормализирал. Нарушените вериги и темп на доставки поради коронавирус рецесията са една от аргументите за следеното повишаване на инфлацията, само че са и заплаха от закъснение на темпа на стопански напредък. Ако обстановката с доставките не се преодолее или в случай че тези рекордни енергийни цени доведат до претенции за всеобщо увеличение на приходи, нежното икономическо възобновяване ще бъде разтърсено и позитивната наклонност ще се наруши.

Страните снабдители на сила осъзнават този проблем и сега, в който се окаже, че упованията за световния напредък се поправят надолу, пазарните цени ще паднат. Да си напомним, че през май 2020 г. цените на петрола вид Texas WTI станаха негативни, тъй като всички резервоари в Съединени американски щати бяха претъпкани и наемната цена за депозиране надмина борсовата. После дълго време петролът беше в интервала 30-40 $ за барел.

В момента сме в другия край на махалото - заради редица характерни причини цените на природния газ са доста над себестойността на добива, а това покачва и цените на ел. енергията при ограничавания добив на въглища. В следващите 6 месеца чакам обстановката да се възстановява. За това обаче и държавните управления, работодателите и централните банки би трябвало да са доста бдителни и да не позволяват широкомащабни индексирания на доходи и на други ценови договори в стопанската система. Също по този начин не трябва да се отдава превес на популистки стопански опити. Усилията би трябвало да са съсредоточени върху структурните промени, образованието, зеления преход, поощряване на върховенството на закона, привличане на устойчиви задгранични вложения.

- Политическата рецесия у нас по какъв начин въздейства на икономическата интензивност?

 - Безспорно отрицателно. Липсата на работещ парламент и реформистко държавно управление със мощна парламентарна поддръжка покачват общата неустановеност, която и без тези фактори е повишена поради пандемията. Това въздейства отрицателно на дълготрайното обмисляне и на бизнес средата, които са определящи за вложенията. Необходимите промени се нуждаят от политическо водачество и визия. Последната година сподели, че на гласоподавателите им е належащо повече време, с цел да създадат своя разумен избор на политическия пазар. А както виждаме, на политическата сцена с изключение на към този момент одобрените, се появиха и нови субекти, които имат свежи хрумвания за промени.

- Забавянето на Националния проект за възобновяване и предстоящите средства от него ще се отразят ли на икономическия напредък?

- Безспорно средствата от проекта за възобновяване са доста значим инструмент освен за превъзмогване на икономическите последствия от коронавирус рецесията, само че и за стимулиране и реализиране на по този начин нужните промени в енергетиката, прехода към нисковъглеродна стопанска система, възстановяване на успеваемостта на администрацията, образованието и задълбочаването на цифровите знания.

Неколкомесечното закъснение на плана не е толкоз ужасно. По-важното е в него вярно да се структурира разпределението на ресурсите по браншове и ограничения. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР